Париж завинаги

Тази сутрин се събудих със спомена за една от онези срещи, които ме карат да се чувствам някак извисена. Високо над проблемите, прахоляка на ежедневието, ремонтите на “Графа” и апартаментите на властимащитe. Запознах се с Кристин Нажел в Париж, по покана на Hermès, в качеството си на бюти редактор на Glamour, малко след като Жан Клод Елена й предаде щафетата като главен парфюмерист на “Къщата” и по време на лансирането на два нови аромата от семейството на колоните. Eau de Rhubarbe Ecarlate – първи за нея в новото й амплоа и Eau de Néroli Doré – последен за г-н Елена (с ударение на “а”, за тези, които не знаят) на тази позиция.

Беше нещо като негласна приемственост, като предаване на скъпоценно бижу между поколенията, което трябва да продължи да живее с нови сили, свежест и вдъхновение.

И тя го направи. Започна да го носи по нов, неповторим начин, създавайки един след друг аромати, към които е невъзможно да останеш равнодушен. Снимахме се за спомен, след интервюто ни в шикозен хотел в центъра на града, на фона на светещата Айфелова кула. Всичко вътре изглеждаше разкошно, но навън Париж беше друг. Нещо витаеше във въздуха. Парижани не изпълваха улиците и магазините, както преди. Туристите се брояха на пръсти. Във всеки вагон в метрото имаше по 4-5 въоръжени, които пазеха затихналите пътници. Хората се чувстваха крайно уязвими. И всичко това заради тогавашните атентати във Франция, които за съжаление ще продължават да се случват все по-често и на все повече места по картата. Защото светът отдавна не е добро и сигурно място за живеене, но за щастие има хора, които се опитват да го направят по-красив и цветен. А аз съм късметлийка, че познавам някои от тях.

Първото ароматно творение на Кристин Нажел за Hermes в новото си амплоа

Hermes Eau De Rhubarbe Ecarlate Cologne

Този аромат сякаш ме хваща за носа и отвежда във вълшебна градина, където спомените от свежестта на детството се смесват с чувственото усещане от допира на фин копринен шал върху голите ми рамене. Влюбване! От първо помирисване! И от второ и от всяко следващо! Eau De Rhubarbe Ecarlate Cologne е моята нова ароматна афера. Просто прекрасен!

„Избрах ревен, защото исках да създам специален аромат, такъв, който да остави забележителна следа, да бъде различен, да бъде ако щеш с леко нишов подпис. Ухание което буди възхищение, носи удоволствие и желание да притежаваш. И понеже реално погледнато екстрактът от ревен няма мирис, трябваше да пресъздам усещането, което носи вида на листото и стеблото му. Преливащо свежо и хрупкаво зелено към сочно и искрящо червено – живителен сок, обливащ леко грапавата текстура на растението. Заложих на мускуса, за да пресъздам това усещане на мекота, топлина и характер. За мен беше важно този аромат да се топи върху кожата и да е пристрастяващ. Да извиква първично желание да го вдъхваш отново и отново“.

Послание за спомен, вместо автограф от Кристин Нажел

Капки светлина

януари 11, 2020

Instagram