10 дни с TicWatch

Времето е относително понятие и аз съм живото доказателство за това. Закъснявам. Често закъснявам. Даже доста често закъснявам. Отдавам го на това, че повечето артистични натури са отнесени, разсеяни, забравящи и закъсняващи, но дали това е реалната причина или просто ми липсва дисцилина и организация? Да, определено трябва да променя нещо в тази посока. Като споменах дисциплина и като съм започнала с откровенията, да си призная, че откакто сме в извънредна обстановка, наблягам повече на неподозираните си досега сладкарски умения и по-малко на движението. Започна неравната битка с кантара, който знаем, определено умее да върти коварни номера. Трябва ми промяна. Спешно! И понеже учителят се появява когато ученикът е готов, точно когато чаках да ми сменят батерията на часовника, който трети ден беше извън строя и си проверявах мейлите в телефона, получих съобщение от TicWatch Bulgaria, които ми предложиха да тествам за 10 дни един от техните смарт часовници. Аз (блондинка и по душа) и умен часовник? Та това са две взаимноизключващи се понятия, полюсите на магнит, оксиморон. За миг се почувствах като Велик откривател, като Колумб, тръгнал да открива западен път към Индия. И въпреки, че първосигналната ми реакция бе да откажа предложението, новото ми аз наделя и прегърна футуристичната идея да сменя аналоговия си часовник с TicWatch за 10 дни, след което да споделя впечатленията си.

И така на китката ми грейна този изненадващо стилен “умник” с корпус в розово злато и кожена каишка в цвят пудра. Няма какво да си кривя душата, това е любимата ми комбинация – същата заради която си купих телефона преди време! Какво да се прави, жените сме такива, избираме с очите. Защо реших да тествам TicWatch ли? Защото бе крайно време да изляза от кутията и зоната си на комфорт (както е модерно да се прокламира напоследък) и да направя крачка напред, даже не една, а няколко.

Първото нещо, което ме грабна и което от ден 1 до ден 10 използвах ежедневно, бе възможността за следене на изминати крачки, изгорени калории и пулс. Часовникът следи много параметри, свързани със спорта и движението, което предполагам много ще се хареса на фит мацките, които за разлика от мен, дисциплинирано и редовно посещават спортните зали или пък спортуват на открито. И понеже през последните няколко месеца моите движения бяха по-скоро Браунови, между печката, хладилника, компютъра и кафе машината, отколкото целенасочени, реших да се възползвам от метриката във функцията “ходене на открито” в приложението Tic Exercise, което подсигурява полезен мониторинг при спортуване (тичане, плуване, колоездене, гребане, йога и други). Именно крачкомерът, който бързо и лесно се вижда върху дисплея на часовника, ме подтикна да излизам всеки ден (дори, когато не ми се налага) и да се разхождам по улиците. Дадох си сметка, че живея в центъра на София, а почти не излизам. Това бе страхотен стимул да започна да се движа – малко, но редовно, защото както разбрах от умният си спътник, за да изгоря калориите от половин шоколад, например, трябва да направя около 5 000 крачки. А аз опредлено не минавам само с половин шоколад, ето защо въпреки всичко, все пак, евентуално, може би, някой ден в обозримо бъдеще ще трябва отново да тръгна на фитнес и този път да съм редовна!

Но да се върна към разходките ми на открито и една от другите функции на TicWatch, която ми стана любима. Голяма част от работното ми ежедневие е свързано с поддържане на няколко профила в Инстаграм и Фейсбук, които изискват внимание, кондиция и активно участие. Проблемът е, че когато изляза мога да пропусна важни запитвания, коментари, съобщения или телефонно обаждане, ако телефонът ми е с изключен звук или на дъното на чантата. TicWatch направи нещата доста по-лесни заради нотификейшъните, придружени с вибрация, която няма как да бъде пропусната и един бърз поглед към часовника бе достатъчен, за да разбера дали се налага да ровя в чантата за телефона или мога да продължа разходката си с ръце в джобовете.

Като споменах думата „ръце“, да не пропусна да споделя за още едно от предимствата на тази „джаджа“, а именно фактът, че ако обичате да хващате дъжда или снежинките с ръце, можете да го правите съвсем спокойно, защото TicWatch не се бои от дъжд и сняг. Същото се отнася и за безконтактните плащания с него – часовникът действа смело и със замах, което ще ви спести носенето на пари в брой и чакането на опашки, особено, когато броят на торбите са повече от тези на ръцете ви. Говорейки за разходки, случвало ли ви се е да срещнете чужденец, да ви попита нещо и да запецнете с отговора? Ако чуждите езици не са вашата стихия или имате щастието да пътувате в държава, чийто език не владеете, преводачът в TicWatch може да ви помогне бързо и лесно да се разберете с човекът срещу вас. Водена от любопитство и въпреки опитите ми да го затрудня максимално, часовникът се справяше прилично бързо с чуждоезиковата еквилибристика, на която го подложих неколкократно.

Споменах ли, че понякога съм доста разсеяна? За тези 10 дни два пъти ми се наложи да си търся телефона, който обикновено е с изключен звук. Знаете как е, на всеки се  е случвало. За късмет TicWatch има функцията “Find my phone”, която скорострелно спасява положението и щади нервите. 

В началото ви споделих, че съм една често закъсняваща жена, която никога няма достатъчно дрехи и аксесоари и когато се наложи да излезе, гледа хипнотизирано в гардероба сякаш трябва да реши най-трудната логическа задача на света, а именно “Битката на хората и боговете” от Джордж Булос. Такива сме жените, закъснявяме, защото имаме избор, мислейки, че нямаме. Тази рокля ли да сложа или онзи панталон? А дали бижуто пасва, чакай да пробвам с още няколко? Бежовото палто или коженото яке? Ами часовника?Точно тук идва моментът да връча наградата за цялостно творчество на TicWatch, защото освен възможността за бърза смяна на бежовата каишка с черна (включена в комплекта), дава обширно поле на изява с над 20 различни варианта за персонализация на дисплея. Така с един бърз клик можете да допълните тоалета си със спортен хронограф, стилна класика или скандинавски минимализъм. Така ще сте в крак с времето, буквално и преносно.

*TicWatch може да се намери в търговската мрежа на Telenor

За повече информация, посетете: www.mobvoi.com и www.ticwatch.bg

Един месец с ORPHEUS

февруари 19, 2021

Instagram