Агнешко бутче с млечен сос

С BILLA България обединихме сили за нещо вкусно и тематично, което не съм правила и показвала досега – великденска рецепта за агнешко бутче с млечен сос. С нея реших да поставя дългоотлаганото начало на кулинарната ми рубрика и тук в блога, след като кулинарните ми изяви обират симпатиите и овациите ви в Инстаграм. Дължах ви го и ето – всичко вкусно и красиво, излязло изпод ръцете и сърцето ми ще бъде събрано на едно място.

Ето и самата рецепта, с уговорката, че всяка фурна е различна и времето за печене, както знаете е относителна величина. Вкусът към степента на готовност на месото-също. Ако използвате термометър за печене на месо, забодете го в най-месестата му част, без да опира кокала и следете максимума на загряване да достига 65-68 градуса.

Подготовка: 15-20 мин.

Печене: 1½ -2 часа

Агнешка задна четвърт ~1.7- 2 кг

90 г масло

Слънчогледово олио

10 обелени скилидки чесън

Пресен розмарин

Морска сол

Черен пипер

5 с. л. бяло вино

5 с. л. бял винен оцет

За млечния сос:

1 яйце Размер М (на стайна температура)

200 мл слънчогледово олио

Щипка сол

На върха на ножа лимонена киселина

2 с.л. кисело мляко

Стрък пресен чесън ситно нарязан

1-2 полусушени домата BILLA Premium ситно нарязани

Загрейте фурната до 200°C. Намажете тавичката за печене с част от разтопеното масло. Подсушете месото с кухненска хартия и внимателно почистете края на костта от сухожилията и част от ставата.

Шпиковайте агнешкото като направите малки разрези в месото с върха на остър нож. Поставете обелените скилидки чесън и иглички розмарин в разрезите.

Намажете агнешкото отвсякъде с олио, овкусете със сол и черен пипер, настанете месото в тавата за печене, добавете му останалото масло и го залейте с виното и оцета.

Печете около час и половина без фолио или около 2 часа с фолио. Обърнете агнешкото по средата на печенето, а през цялото време регулярно го поливайте със соса в тавичката.

Докато месото се пече можете да си направите млечния сос от домашна майонеза и кисело мляко.

В тесен и висок съд (използвайте каната на пасатора) чукнете яйцето, добавете олиото, солта и лимонената киселина и поставете пасатора така, че да опре в дъното на каната, включете го и изтеглете бавно нагоре до получаване на гъста еднородна емулсия.

След като майонезата вече е готова, в купа смесете в съотношение 2:1 или 3:1 кисело мляко и майонеза, добавете наситнените пресен чесън, и полусушени домати и разбъркайте.

Сервирайте агнешкото с листа от зелена салата, репички или чери доматчета и млечен сос.

Вкусен Великден!

Instagram