Happy Meal

Ето, че дойде онова време от годината, в което ми е все по-маловажно какво ще облека и все по-важно с какво ще опаковам лицето си така, че да премине безпроблемно  през  есента и зимата. Не знам как е при вас, но при мен щом температурите започнат  да падат, кожата ми се опъва и започвам да усещам  сърбеж и дискомфорт.  И съвсем логично, грижата ми за нея през  есента,  е съвсем различна от тази през останалата част от годината. Защо? Защото точно този отрязък от време е най-стресиращ за нея. Студ, вятър, вълнени шалове и високи поло яки, климатици – всичко това изнервя кожата ми до краен предел.  Като прибавим и тазгодишното напрежение от „интересните“ времена, в които живеем, някак естествено точките стават лесни за свързване. Ето защо още при първите индикации за промяна на времето, реших да потърся подходящи продукти със серамиди.

Защо серамиди?

Серамидите са липиди (мазнини) и са основният структурен елемент на горния (хидролипиден) слой на кожата, който е необходим за задържането на влагата в нея и защитата й от агресивните външни фактори. Една от основните им функции е запълването на междуклетъчното пространство. Представете си ги като лепило,  което задържа по местата си клетките от горния кожен слой в една интегрирана структура. В случай на недостиг на серамиди, хидролипидният слой губи своята цялост и се разпада. Това води до сухота, неприятен сърбеж, опъване и раздразнения.  С годините кожната обвивка изтънява и намалява естественото образуване на серамиди, в резултат на което кожата се уврежда, увеличава се грубостта на кожата и бръчките стават по-видими. След 40-годишна възраст производството на нови серамиди намалява с 60 %, а с напредване на възрастта спира напълно. Предвид  сухата ми кожа, сезонът и моите 43 години, бе крайно наложително да си подсигуря подходяща грижа за лице със серамиди. Между нас казано, минете ли 30, тя е задължителна, дори и само като превенция. Открих точно това, което търся в онлайн магазинът за корейска козметика https://my-k.bg/, за който ви споделих неотдавна.

Спрях се на два продукта (тоник и крем) от серията Good Cera  на марката Holika Holika. Тествах ги известно време и бързам да споделя мнението си за тях. Първото нещо, което ми направи впечатление, бе опаковката-пастелно млечно жълто, което веднага асоциирах маршмелоус и макарони. Именно тази асоциация ме инспирира да направя тези снимки. Оказа се, че лайтмотивът се пренесе и при  досега ми с текстурите. Изключитено леки, гладки и комфортни, сякаш разтилаш добре разбит меренг, сподобен да задоволи и най-капризното небце. Във формулите и на двата продукта от серията Good Cera, присъства мощен серамиден комплекс, който регенерира и хидратира в дълбочина, права кожата по-еластична и възпрепятства загубата на влага. Както казах, козметичните продукти със серамиди са идеалното решение за този сезон, особено (да не кажа задължително), ако сте прехвърлили 30-те и сте със суха и чувствителна кожа като мен.

Серамиден лосион

Млечната му, богата на серамиди и полупрозрачна нежна текстура, с  pH 5.5, се усеща като нещо средно между тоник, богата есенция и флуиден серум. От една страна имате освежаващото и изпълващо действие на хиалуроновата киселина, от друга – усещането за облекчение и успокоение  от пантенолът и екстрактите от лайка и лавандула,  и от трета подхранващото действие на маслото от карите.  Лично аз го използвам по два начина – като междинна грижа  между почистването и крема за лице или като втори почистващ продукт  след мицеларната вода (или ензимната почистваща пудра, за която ви разказах в предния пост), като за целта използвам памучни тампони.  

Серамиден крем

Формулата му е богата на серамиди, а текстурата – бързопопиваща и изключително приятна на допир и усещане. Чувството на мекота и комфорт  върху кожата, се дължи на успокояващите екстракти от алое вера и лайка и подхранващото масло от карите. Меката киселинност на този крем, в съчетание с ексфолиращи и подхранващи ферменти, балансира кожата и нежно я обновява, без да предизвиква раздразнения.

Съставът му е формулиран без минерални масла, изкуствени оцветители и аромати, което наред с гореизброеното го прави подходящ за всички типове кожа, особено за сухата и дехидратирана.

Защо избрах този онлайн магазин?

На първо място, защото вече го тествах и знам, че ще получа отзивчиво и адекватно обслужване,  без подводни камъни, разочарования и губене на време.  Второ, защото има добро и периодично обновяващо се портфолио с продукти, част от които са нови и непознати за мен, което подхранва откривателският ми дух. И трето, защото съм заклет K-Beauty фен, а там се предлага само и единствено корейска козметика.

Сутиен за лице

януари 8, 2021

Instagram